18
feb
09

Leren schrijven gaat verdwijnen

Dagblad van het Noorden, 7 april 2007

Twee leerlingen van basisschool ’t Vrieske Honk leren Engels, maar niet uit een boek. Ze duwen met hun hand op de plaatjes op een groot bord aan de wand: het digitale schoolbord. Wat is een kers? Dat is een cherry, weten ze en ze drukken op het juiste plaatje. En wat is het meervoud? Cherries, klikken ze aan. Als ze alle vragen hebben beantwoord, ‘zegt’ het grote scherm dat ze het goed hebben gedaan en komt de volgende opdracht.

Het christelijk schoolbestuur Noord-Groningen ‘trakteerde’ de twaalf aangesloten scholen een maand geleden op een digitaal bord. De scholen hadden al computers, maar die moesten worden vernieuwd en men wilde af van het beheer. Altijd waren er wel computers die het niet deden, programma’s die er niet op stonden en back ups die wegvielen. Irritatie en frustratie. “Leerkrachten zijn geen informatiedeskundigen, ze moeten lesgeven”, concludeerde de bovenschoolse directeur Egbert Kruidhof. Dus besloot het bestuur te professionaliseren: nieuwe computers, uitbesteding van het systeembeheer, scholing en aanschaf van digitale schoolborden. Kosten: een kwart miljoen euro.

Gaan scholen nieuw bouwen, dan komt het oude krijtjesbord er niet meer in. “Als we die hadden aangeschaft, waren we bang dat we er nooit meer van afkwamen”, zegt Ronald Middelbos van basisschool De Kloostertuin in Assen, gebouwd in 2004. Schoolborden gaan zo’n dertig jaar mee. Dus besloot De Kloostertuin bij de nieuwbouw alle groepen te voorzien van digitale borden. Alleen de kleutergroepen gebruiken nog een whiteboard, een wit bord waar je met vilstiften op kunt schrijven.

Leveranciers van schoolborden zitten er bovenop. Als ze namelijk een digitaal bord aan een school leveren, volgen er al snel meer, zo blijkt in de praktijk. “Een ict-georienteerde leraar begint er mee. Dan willen al snel alle leerkrachten van de school er een. We hopen dat we alle oude borden mogen vervangen door digitale borden”, zegt Martijn Nijhuis van Heutink, een groot bedrijf in onderwijsbenodigdheden. “Elke leverancier probeert daarom als eerste de school binnen te komen.”

Leerkrachten die werken met het bord willen niet meer anders. “Als wij spreken over de Deltawerken, kan niet elke leerling zich er iets bij voorstellen”, zegt Ronald Middelbos. “Door het op het bord te laten zien, krijgen alle leerlingen het mee. Je maakt het aanschouwelijk, het blijft beter hangen.” “Een filmpje over hoe een vulkaan werkt, is voor leerlingen duidelijker dan een beschrijving met een plaatje in een boek”, zegt leraar Erik van den Broek van basisschool De Regenboog in Leens.

Als leraren met rekenen een som uitleggen, slaan ze hun berekening op op het bord. “De volgende keer roep ik dat weer op.” Het bord maakt dat er veel meer interactie is met de leerlingen, zeggen de leraren. Leerlingen zelf worden als leerkracht ingezet. Een meisje zoekt op internet alles over het menselijk lichaam en presenteert dat via een PowerPoint-presentatie op het digitale schoolbord aan haar leeftijdgenoten. Tegen die kennisoverdracht kan geen leraar op. Zeggen de leraren.

Net als De Kloostertuin heeft ’t Vrieske Honk alleen nog lesboeken voor rekenen en taal. Voor wereldorientatie – waarin aardrijkskunde, geschiedenis en natuur in zijn vervat – wordt volop van computers en het digitale schoolbord gebruik gemaakt. “Over een tijdje zijn boeken overbodig”, zegt Bas Pieterse. “Onlangs maakte ik een lessenserie over de Noordpool. Alle informatie haalde ik van internet en dat materiaal is ook voor leerlingen toegankelijk en leesbaar. Feitelijk heb je boeken niet meer nodig.” Bovendien zijn computers en digitale schoolborden op den duur goedkoper denkt hij. “Als je een grote school bent van vierhonderd leerlingen en je moet om de zes jaar je lesmethoden vervangen, dan kost dat duizenden euro’s. Voor dat geld kun je veel andere leuke dingen doen.” Boeken in de klas verdwijnen, daar is hij zeker van.

Leveranciers van oude schoolborden zien hun omzet met tientallen procenten dalen. Ze doen alles om over te schakelen op digitale borden. De aanbieders van digitale schoolborden doen prima zaken. “We hebben extra verkopers aangenomen om de vraag aan te kunnen”, zegt Martijn Nijhuis van Heutink.

Het wordt voor scholen aantrekkelijker omdat uitgeverijen steeds meer digitaal lesmateriaal maken. De methoden worden dunner: opdrachten en oefenmateriaal worden gedigitaliseerd. Landkaarten bijvoorbeeld of verkeerslessen zij daarvoor uitermate geschikt, zegt Frans Grijzenhout van Wolters-Noordhoff. “We nemen


methoden onder de loep. Er gaan foto’s uit en er komen filmpjes voor op het bord voor terug.” Ook leerkrachten maken materiaal. Heutink voorziet in een community op internet: leraren zetten hun mooiste lessen er op, anderen kunnen die er afhalen en gebruiken.

Ondertussen laat Bas Pieterse zijn leerlingen volop googelen. Een gruwel voor criticasters die zeggen dat leerlingen slecht rekenen en schrijven, en geen parate kennis meer hebben. “Onze kinderen zijn vertrouwd met ict”, zegt hij. “Ze kunnen efficient zoeken, presenteren en kennis aan elkaar overdragen. Daar leren ze van. Dat ze niet weten dat Bonifatius in 754 bij Dokkum is vermoord, dat vind ik geen ramp. Wat moet een kind over vijftien jaar kunnen? Daar richt ik mij op. Willen mijn kinderen een baan krijgen, carrière maken dan moeten ze ict­vaardig zijn. Werkgevers vragen daarom. En misschien is dat voor kinderen in Oost-Groningen, waar de werkloosheid groter is dan elders, nog belangrijker dan voor andere kinderen.”

 

Advertenties

0 Responses to “Leren schrijven gaat verdwijnen”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Blog Stats

  • 7.387 hits
februari 2009
M D W D V Z Z
    nov »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  
Advertenties

%d bloggers liken dit: