18
feb
09

De computer als schoolbord

AD /De Dordtenaar, 14 april 2006:

Digitale revolutie in de klas Door André Oerlemans

Met een speciale pen in de hand loopt meester Remco van der Sluis naar het schoolbord. Hij stipt een icoontje aan, en de geschiedenisles van vorige week verschijnt op het bord. Over de Slag bij Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met zijn pen tikt hij onder in het bord op een icoontje van een dikke stift en vervolgens begint hij met dikke lijnen de landkaart van Nederland te bewerken.

Het vertrouwde groene schoolbord van meester Remco op openbare basisschool Mondriaan in Dordrecht is sinds begin dit jaar vervangen door een digitaal schoolbord. Het bord lijkt op het bureaublad van een gemiddelde personal computer. Met een foto van het stadion van zijn favoriete voetbalclub als achtergrond en allerlei icoontjes waar je op kunt klikken.

Na de geschiedenisles vraagt de meester een leerling om een dictee op het bord te maken. Het handschrift van de jongen is met een nieuwe tik van zijn pen om te zetten in getypte letters. Als het dictee klaar is, kan hij met kleuren de moeilijkheden en de spellingsfouten op het bord aanstrepen.

Voor een proefwerk of om te oefenen voor de Cito-toets hebben al zijn leerlingen een stemkastje. Bij elke vraag kunnen ze a, b, c, of d indrukken. Met een tik van zijn pen kan de meester precies zien hoeveel leerlingen de vraag goed hebben en wie hem fout had. De staafdiagrammen op het schoolbord lijken een beetje op de tv-quiz van Lotto Weekend Miljonairs, als het publiek om hulp wordt gevraagd.

Het zijn slechts enkele mogelijkheden die het nieuwe ActivBoard hem biedt. ,,Omdat we relatief veel leerlingen hebben met een geringe woordenschat, surf ik op het bord naar Google en zoek een plaatje bij een woord. Dan hebben de kinderen er een beeld bij en dat werkt uitstekend,” vertelt de leraar. Ter illustratie toont hij het plaatje van een blauwborst, een vogeltje dat tot dan toe onbekend was in zijn klas.

Waar hij vroeger alle rekensommen, verhalen en lessen op het schoolbord weer moest uitvegen, slaat hij ze nu op in de computer. Thuis kan hij zijn lessen op de computer voorbereiden, op een USB- stick zetten en op school op het bord projecteren. Ook kan hij lessen van collega’s lenen en kunnen collega’s via het ActivBoard zijn lessen overnemen. Leerlingen kunnen thuis hun spreekbeurt op de computer maken en die op school op het bord tonen. Ook school-tv verschijnt op het bord. Tijdens het programma kan Remco het beeld stilzetten, terugdraaien of er aantekeningen bij maken. Landkaarten, plaatjes, reken- en tekenmodellen, powerpointpresentaties; met een klik van zijn pen zijn ze op het bord te toveren.

,,Als ik op een andere school kom te werken, moéten ze zo’n bord hebben. Anders ga ik niet.Als je dit hebt gebruikt, kun je niet meer terug,” zegt Remco stellig. Het is een reactie die directeur Henk de Vos van de Mondriaanschool van alle leerkrachten krijgt die met de nieuwe uitvinding werken. Zijn school heeft er nu zes. ,,De mensen worden alleen maar enthousiaster. Het is interactiever, directer, voor de leerkracht veel makkelijker en voor de leerling veel motiverender.” Dat laatste kunnen de leerlingen uit de klas van meester Remco bevestigen. Na de vraag wat ze van het nieuwe schoolbord vinden, stijgt gejuich op. ,,Dit is echt de toekomst,” voorspelt De Vos. ,,Alle informatie die je wilt hebben, is makkelijk in het klaslokaal zichtbaar te maken. We zijn al enthousiast, maar er kan nog veel meer mee. Dit is niet zomaar een speeltje. 1k ben vaak sceptisch over nieuwe onderwijszaken, maar dit is echt een revolutionaire ontwikkeling.”

Advertenties

0 Responses to “De computer als schoolbord”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Blog Stats

  • 7.387 hits
februari 2009
M D W D V Z Z
    nov »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  
Advertenties

%d bloggers liken dit: