18
feb
09

Beamer overzicht

Standaard of short throw?

Vandaag de dag zijn er weer nieuwe mogelijkheden met projectoren. naast de standaard mobiel en installatie modellen, is het mogelijk om zogenaamde short throw projectoren te gebruiken.Bij dit type projector vindt de projectie veel dichter op het digibord plaats. Een bijkomend voordeel van een short throw projector, is het feit dat er relatief weinig schaduwwerking optreed. Daarnaast hangt de projector dusdanig dicht bij het bord, zeg maar op armlengte afstand, dat als er in de klas wordt gekeken u eigenlijk al voorbij de projector kijkt en dus nooit meer in het lamplicht. Echter zoals een bekende Nederlandse voetballer al ze: “Ieder voordeel heeft zijn nadeel”, want op dit moment vergen de short throw projectoren een zwaardere investering dan de bekende installatie versies.

 

Aandachtspunten

Bij het gebruik van projectoren, bijvoorbeeld in combinatie met een interactief whiteboard, is het belangrijk een aantal aandachtspunten in ogenschouw te nemen. Dit zijn; de lichtopbrengst, de resolutie, het beeldformaat, de garantie en niet te vergeten het dagelijkse gebruik. Onderstaand treft u in het kort een uitleg van de meest voorkomende aandachtspunten. Voor meer details qua specifieke begrippen kunt u ook altijd de begrippenlijst raadplegen.

Lichtopbrengst

De lichtopbrengst van een projector wordt weergegeven in ANSI-Lumen. Dit is een internationale standaard. In een standaard leslokaal is een installatie projector met 2500 ANSI lumen meestal voldoende. Voor een optimale werking is het belangrijk om de volgende vragen de revue te laten passeren; hoe groot is het lokaal? is er sprake van veel invallend licht, kan het lokaal verduisterd worden? wordt er veel met plaatjes of met tekst gewerkt? De gouden regel is in principe, dat hoe meer licht er in het lokaal is, des te hoger de lichtopbrengst van de projector dient te zijn om een goed zichtbaar beeld te houden.

 

Resolutie

Bij projectoren is het belangrijk om altijd de zogenaamde ‘native’ resolutie van de projector te checken. Indien deze hoog genoeg is, kan de projector een breed scala aan (computer)beelden doorsturen.  Voor projectoren geldt ook dat ‘wat er niet in zit er ook niet uit komt’. Heeft een projector bijvoorbeeld een native resolutie van XGA (1024×768), dan kan een dergelijke projector wel een HD (1920×1080) beeld projecteren, maar nooit in de HD kwaliteit! Met andere woorden; de kwaliteit van het aangeboden signaal is hoger dan dat de projector resolutie aan kan. Ook hier geldt weer, dat belangrijk is eerst te bepalen wat u wilt weergeven en dan pas de bewuste projector erbij zoeken. 

 

Beeldverhouding

De beeldverhouding, de aspect ratio, geeft aan de verhouding tussen de breedte en hoogte van het beeld. De hiervoor door de TV industrie gebruikte benamingen zijn 4:3 en 16:9 dan wel 16:10. Een projector met een standaard  beeldverhouding van 4:3 kan uiteraard wel breedbeeld projecteren, maar het beeld zal dan plat en uitgerekt worden weergegeven. Andersom kan een 16:9 of 16:10 projector zowel een breedbeeld als een 4:3 beeld goed weergeven. Zorg er dus voor dat in ieder geval de projector en het InterwriteBoard maximaal op elkaar zijn afgestemd. Bent u van plan veel met breedbeeld te werken, voorkom dan teleurstellingen en zorg dat de projector ook breedbeeld is. De meeste computers kunnen tegenwoordig diverse beeldverhoudingen aan en de laptops zijn vaak standaard al breedbeeld.

 

Garantie

Projectoren zijn technische hoogstandjes. Heel veel voordelen en mogelijkheden, maar ook een belangrijk nadeel. Net als elk ander elektronisch apparaat zijn ze in principe kwetsbaar. Zeker bij onoordeelkundig gebruik. Het is belangrijk om u voor de aankoop te vergewissen van de garantie. Niet alleen de garantie op de hardware, maar ook op de lamp. In veel gevallen hebben projectoren leveranciers speciale garantietermijnen voor het onderwijs. 3 jaar op de hardware en de lamp zijn tegenwoordig meer regel dan uitzondering. Let er ook op of het voor de projector gaat om een garantie waarbij de leverancier op locatie de projector komt bekijken (‘on-site’) of dat u de projector zelf moet retourneren (‘carry-in’) indien er sprake is van een garantie geval.

Advertenties

0 Responses to “Beamer overzicht”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Blog Stats

  • 7.387 hits
februari 2009
M D W D V Z Z
    nov »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  
Advertenties

%d bloggers liken dit: