17
feb
09

Wat is een digitaal schoolbord ?

In het laatste decennium van de vorige eeuw werden de eerste digitale schoolborden ontwikkeld. Een digitaal schoolbord bestaat uit een groot scherm dat gevoelig is voor aanrakingen in combinatie met een computer en een beamer. De beamer projecteert het beeld van de computer op het digitale schoolbord en op dit bord kunt u met een pen of soms met uw vinger de computer bedienen.

Verschillende technologieën

De meeste digitale schoolborden maken gebruik van een van de volgende  technologieën:

Druksensitief

– Dit bord bestaat uit een indrukbare plastic toplaag en een hardeachterlaag. Beide lagen zijn aan de binnenkant van het bord gecoat met een resi-stieve filmlaag. Tussen deze twee lagen zit een heel dun laagje lucht. Als u nu met uw vinger of met een pen de toplaag indrukt raken de twee lagen elkaar en wordt dat door de computer geregistreerd als een commando.

Elektromagnetisch

– Dit bord bestaat uit twee harde kunststof lagen met daar  tussenin een kernlaag met daarin een gevoelig rooster. U kunt het bord bedienen met een speciale pen die contact maakt met het gevoelige rooster. Deze aanraking wordt door de computer geregistreerd als een muisbeweging.

Infrarood, ultrasoon en laser

– Deze laatste categorie borden maakt gebruik van infrarood, ultrasoon, laser of een combinatie daarvan. Bij deze borden wordt de positie van de pen doorgegeven aan de computer en niet de aanraking van het scherm. Om die reden kunt u met deze technieken ook van een witte muur of een gewoon whiteboard een digitaal schoolbord maken.

Wat kunt u doen met een digitaal schoolbord?

Alle handelingen die u met een computer kunt verrichten, kunt u ook op een digitaal schoolbord doen. Dat betekent dat u (educatieve) software kunt gebruiken, websites kunt bezoeken, filmpjes kunt bekijken enzovoorts. Maar een digitaal schoolbord kan meer. Zo kunt u tekst en plaatjes manipuleren, dus als losse objecten verschuiven over het scherm. U kunt aantekeningen maken met zogenaamde digitale inkt en deze aantekeningen ook weer opslaan of uitprinten. U kunt multimediafragmenten zoals filmpjes, geluidsfragmenten en animaties naadloos integreren binnen uw lessen. Ook is het bij een aantal borden mogelijk er met normale whiteboardmarkers op te schrijven.

Advertenties

0 Responses to “Wat is een digitaal schoolbord ?”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Blog Stats

  • 7.387 hits
februari 2009
M D W D V Z Z
    nov »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  
Advertenties

%d bloggers liken dit: