17
feb
09

Resolutie, precisie en tracking speed

Een vaag plaatje, een bord dat niet reageert wanneer u op een knop klikt: dat zijn dingen die u niet wilt. U wilt een scherp beeld (laten) zien op uw digitale school-bord. Wanneer u iets aanwijst op het bord, bijvoorbeeld omdat u een website op het bord projecteert en op een knop wilt ‘klikken’, moet het bord snappen dat u die knop aanwees: het bord moet er niet tien centimeter naast zitten.

Om dit te bereiken moet het beeld met een hoge resolutie (een grote hoeveelheid beeld-punten, meer informatie op http://nl.wikipedia.org/wiki/Beeldresolutie ) worden geprojecteerd op het bord.

Het bord moet fijngevoelig zijn: het moet reageren op ‘elke’ plek die u aanwijst. En het bord moet u ‘bij kunnen houden’. Leveranciers gebruiken verschillende kreten in hun folders om u het gevoel te geven dat ze kunnen wat u wilt en nodig hebt. Ze gebruiken daarvoor kreten als “Ons bord heeft een precieze resolutie van…” en “onze tracking speed is 635 cm per…”. 

Drie apparaten

In de discussie spelen drie apparaten een rol: de pc, de beamer en het bord.

Eigenlijk geldt: de zwakste schakel bepaalt wat u uiteindelijk ziet of ervaart. Wanneer de pc een beeld genereert met een lage resolutie, dan kunnen de beamer en het bord het niet mooier maken. Zou het bord maar op vier plekken uw aanraking ‘voelen’/waarnemen, dan kunnen een goede pc en een beamer daar niets aan verbeteren.Bij digitale schoolborden projecteert de beamer het computerbeeld op het digitale school-bord. Momenteel gangbare beamers kunnen beelden van maximaal 1024×768 verwerken. Wilt u dat uw beamer een hogere resolutie kan verwerken, dan moet u dieper in de buidel tasten. Een resolutie van 1280×1024 is op dit moment het topsegment.Moderne computers kunnen makkelijk een computerbeeld van 1024 bij 768 beeldpunten genereren. Ook 1280×1024 is voor de meeste pc’s geen probleem. Voor de vergelijking: het beeld op een normale tv (dus niet HD) heeft 625 zichtbare lijnen.Voor zover wij konden beoordelen kunnen alle digitale schoolborden die momenteel gele-verd worden makkelijk een beeld van 1024 x 768 beeldpunten (en ook 1280×1024) tonen: de resolutie van de borden is (veel) hoger. Ook lijkt het aantal punten waarop de borden uw aanraking kunnen waarnemen groot genoeg te zijn om scherpe lijnen te trekken en om elke individuele beeldpunt aan te kunnen wijzen.

Waar op letten

Ons advies: kijk gerust naar de cijfers over resolutie en precisie, maar staar u er niet blind op. Zorg dat u het bord een keer kunt uitproberen, en let bij zo’n demonstratie op het volgende:

  • op welke resolutie genereert de pc het beeld, en ziet dat er scherp genoeg uit op het digitale bord?
  • wanneer u iets op het bord tekent, komt dat dan precies op de plaats waar u schreef?
  • ziet hetgeen u op het digitale bord tekent er uit zoals u bedoelde, en ziet het er scherp genoeg uit?
  • met welke resolutie projecteert de gebruikte beamer het beeld?
  • teken op verschillende snelheden wat op het bord: reageert het bord snel genoeg?

Bedenk dat het bord misschien tien jaar zal worden gebruikt. Denkt u dat u in de loop van die tijd scherpere beelden op het bord wilt kunnen projecteren, bijvoorbeeld met een resolutie van 1280×1024, vraag de leverancier dan of dat kan, laat het demonstreren, en hanteer dan het hiervoor genoemde lijstj

Advertenties

0 Responses to “Resolutie, precisie en tracking speed”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Blog Stats

  • 7.387 hits
februari 2009
M D W D V Z Z
    nov »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  
Advertenties

%d bloggers liken dit: