17
feb
09

Bediening: vinger of pen


Sommige borden kun je alleen maar met een pen bedienen, terwijl je bij anderen ook je vingers kunt gebruiken.

 • Vinger: De muisbediening doe je met je vinger. Overal waar je normaal met je muis zou klikken, tik je nu met je vinger het bord aan. Alleen als je wilt schrijven pak je een pen, alhoewel zelfs dat met je vinger kan. Dit zijn de “drukgevoelige” borden (ook wel “zachte borden” genoemd), zoals TeamBoard, SMARTboard, Polyvision en binnenkort ook TRACEboard.
 • Pen: Alles doe je met de bijgeleverde pen, zowel de muisbediening als het schrijven. Hier vallen 2 groepen borden onder: De “elektromagnetische borden” en de “infrarood/ultrasoon” borden. 
 •  Communicator en Interwrite hebben een oplaadbare pen. De anderen hebben een pen die
  werkt op batterijen.
 • Vinger én pen: Hitachi heeft een nieuw bord ontwikkeld dat je zowel met je vinger als met een digitale pen kunt bedienen.
 • 2 mensen tegelijk: Op het nieuwste bord van Hitachi kunnen op sommige momenten 2 mensen tegelijkertijd op het bord schrijven.  Interwrite heeft een systeem waarbij dat en meer mogelijk is.

Argumenten: voor en tegen

Vertegenwoordigers komen met vele pedagogische en didactische redenen waarom hun systeem beter is, maar het is vaak een kwestie van smaak en gevoel waar je voorkeur naar uit gaat. Enkele argumenten willen we de revue laten passeren:

 • “Schrijven met een pen sluit beter aan bij de schrijfontwikkeling van het kind.”
  Het schrijven op het “ouderwetse” schoolbord met zo’n onhandig krijtje sloot niet aan bij de schrijfontwikkeling van het kind. Het was een totaal andere discipline. Ook het schrijven op een aan de muur hangend digibord sluit er nauwelijks op aan. Je houding is geheel anders, je werkt soms in je eigen schaduw en meestal schrijf je een stuk groter dan normaal.
 • “Groot schrijven met je vinger sluit aan bij de schrijfontwikkeling van jonge kinderen.”
  In groep 3, als kinderen de letters leren schrijven, doen ze dit vaak eerst met hun vinger in de lucht. Wat dat betreft klopt bovenstaande bewering wel. Maar dan hebben we het alleen over een korte periode onderwijs in groep 3.
 • “Bij de zachte borden kun je tijdens het schrijven niet met je hand op het bord steunen.”
  Dat is waar. Aangezien zachte borden maar op één punt aangeraakt kunnen worden, kan dat wel eens verwarring zaaien, want als je met je hand op het bord leunt kun je niet meer schrijven. Maar de praktijk leert, dat ze dat na 1 of 2 keer al niet meer doen.
 • Een drukgevoelig bord kunnen de kinderen ook bedienen als je de klas uit bent. Bij de andere borden neem je de pen mee en kunnen ze niets uithalen.”
  Voor sommigen is dit misschien een valide argument. Maar je kunt ook de beamer uitdoen. En om met dhr. Balkenende te spreken: Je leert ze toch ook normen en waarden ?

Bovengenoemde argumenten kunnen voor sommige mensen doorslaggevend zijn bij hun keuze tussen een vinger- of penbediend bord. Vaak is het echter een kwestie van gevoel.

Advertenties

0 Responses to “Bediening: vinger of pen” 1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Blog Stats

 • 7.387 hits
februari 2009
M D W D V Z Z
    nov »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  
Advertenties

%d bloggers liken dit: